expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak a podle čeho vybrat rozmrazovače oken, zámků a skel?


Mráz, nízká teplota, chladný vítr a námraza spojená se sněžením dělají motoristům problémy každou zimu. Tím prvním, který je přímo nepřehlédnutelný a viditelný již po příjezdu k autu, jsou zamrzlá skla nebo i zámky. Rychlým a mnohdy i jediným řešením jsou speciální rozmrazovače ve formě sprejů a roztoků.



Jak fungují hotové rozmrazovače autoskel?

Rozmrazovače oken jsou klíčovým bezpečnostním prvkem pro dobrou viditelnost z auta během chladných a mrazivých dnů. Jejich funkce spočívá v odstranění námrazy vlivem chemické reakce kapaliny v rozmrazovači s námrazou a ledem na okně.

Na rozdíl od standardního rozmrazování předního skla vzduchem nebo rozmrazování zadního skla pomocí elektrických kovových vláken, jsou hotové rozmrazovací přípravky v podobě sprejů, rozprašovačů nebo kapek účinné zvenčí a okamžitě. Důvodem, proč tomu tak je, je kombinace látek v jejich složení a tekutá forma skupenství.

Většina rozmrazovačů obsahuje tři základní komponenty, které samy o sobě nezamrzají a současně rozpouštějí zamrzlé krystaly vody v jejich podobě ledu.

Prvním je ethanol, známý také pod názvem ethylalkohol. Jedná se o bezbarvou kapalinu, která dokáže vázat vodu a používá se i jako rozpouštědlo. Druhým komponentem bývá ethan-1,2-diol, zkratkou označovaný také jako MEG, který má nízký bod tuhnutí.

Třetí komponentou bývá metanol, kapalina neomezeně mísitelná s vodou, která má účinek i jako denaturační činidlo etanolu. Ve složení bývají i jiné látky z kategorie ketonů, tenzidů či speciálních aditiv, zejména glykolu či glycerinu, které zabrání opětovné tvorbě ledu. Cílem širšího složení je i zabránit rychlému vyprchání.

Typy rozmrazovačů oken a podle čeho vybrat

Rozmrazovače skel pro auta jsou určeny pro všeobecné použití na všechna skla, ať už jde o boční okna, čelní sklo, zadní sklo nebo i vnější zpětná zrcátka.

Složení je v zásadě bez ohledu na značku velmi podobné, totéž se dá říci io chemických vlastnostech. Podle typu se rozmrazovače rozdělují na rozprašovače, spreje nebo roztoky, přičemž jde o tekutou podobu. Forma rozprašovačů je nejčastější, jelikož je nejvíce praktická a efektivní v poměru objemu a plochy použití.

Dalším kritériem je objem balení. Ty nejmenší, takříkajíc kapesní rozmrazovače, si zakoupíte v objemu 150 ml až 250 ml. Standardním je balení v objemu 500 ml, které by vám mělo vystačit na 1 až 2 týdny, větší jsou pak do objemu 1 litru.

Neméně důležitou vlastností je teplota, do které bude rozmrazovač skla funkční a při které dokáže plnit svůj rozmrazovací účinek. Některé ekologické prostředky s bio složením mají tuto teplotu nižší, například dokáží působit pouze při teplotách nejvýše do -45 °C pod nulou. Většina typů však pracuje v teplotě do -60 °C až -75 °C .

Při výběru je důležité také to, jak preventivně vůči ledu rozmrazovač působí. V tomto ohledu vám mohou pomoci testy z motoristických magazínů. Rozdíly mohou být propastné, u těch levnějších modelů se námraza začne vytvářet již po pár minut od aplikace.

Rozmrazovače jsou řešením i pro klasické zámky aut

Rozmrazovače zámků do aut jsou navrženy pro rychlé a efektivní tání ledu a to na velmi podobném základě, jako je tomu v případě rozmrazovačů oken a skel. Funkční chemická směs obsažená v rozmrazovači snižuje bod tuhnutí vody, čímž dochází k roztavení ledu a umožnění pohybu zámkových mechanismů.

Tato směs se aplikuje přímo do vstupu zámku ve formě spreje nebo kapaliny, která proniká dovnitř a zajišťuje, že zamrzlé části se uvolní a zámek funguje.

Při výběru rozmrazovače zámků je důležité zvážit několik faktorů. Jedním z nich je typ zámku a materiál, ze kterého je vyroben. Směsi v rozmrazovačích jsou různé a každá je jinak vhodná pro kovy a plasty, je třeba si proto prostudovat etiketu.

Také je třeba brát v úvahu klimatické podmínky, ve kterých budete rozmrazovač používat. V některých extrémně chladných podmínkách může být nutný silnější a rychlejší rozmrazovač zámků, ale zde zase může být rizikem jeho agresivní složení. Pozor je třeba dát na chemikálie rizikové pro lak nebo plastové vnější části.

Několik rozmrazovačů je navrženo i jako prevence vůči opětovnému zamrznutí a ke zlepšení mazání vnitřních pohyblivých částí. V zásadě všechny fungují do pár vteřin a většina produktů si pořadí is teplotami -60 °C pod nulou .

Jak k prevenci a které domácí recepty pomáhají?

Udržení oken a zámků auta v nezamrzlém stavu je o kombinaci jednoduchých, ale efektivních kroků. Začít byste měli s důkladným čištěním oken a zámků před nástupem zimy, v případě oken se zaměřte i na jejich gumová těsnění.

Pro zámky dveří je užitečné používat speciální oleje nebo spreje, které vytvářejí ochrannou bariéru a zabraňují akumulaci vlhkosti uvnitř zámku, která by mohla zamrznout. Pomoci mohou i domácí recepty, například aplikace alkoholu, který bude působit také jako prevence, případně spreji WD-40 pro zachování pohyblivosti komponent.

V případě, že mají být v noci příliš prudké poklesy teplot, velmi dobře poslouží aplikace ochranné fólie či deky z vnější strany, zejména na čelním skle.

Při hledání přírodních rozmrazovačů oken je oblíbenou metodou použití roztoku z vody a alkoholu. Účinnou je i kombinace vody s klasickou kuchyňskou solí nebo směs vody a vinného octa, což je i dobrá prevence na mrazivou noc. Tak jako u hotových rozmrazovačů, i zde je třeba dát pozor na agresivní látky pro těsnění.

Nejlepším řešením je pochopitelně nevystavovat auto mrazu nebo vlivům počasí, ale ne vždy se to dá. V rámci prevence pak nezapomeňte ani na zimní směs do ostřikovačů, která se bude hodit v prvních kilometrech po nastartování auta.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku